Ο Θολωτός Τάφος των Αχαρνών ανασκάφθηκε το 1879 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Είναι ο καλύτερα διατηρημένος μυκηναϊκός θολωτός τάφος της Αττικής και χρονολογείται στον 14ο–13ο αιώνα π.Χ., κατασκευασμένος για μέλη επιφανούς οικογένειας. Καλύπτεται με τύμβο, ενώ ο κατηφορικός δρόμος οδηγούσε μέσω του στομίου στον ταφικό θάλαμο.
Ο τάφος περιείχε τα σκελετικά λείψανα έξι ανθρώπων. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται κοσμήματα από χρυσό, άργυρο, χαλκό, ήλεκτρο, υαλόμαζα και φαγεντιανή, σφραγίδες από ημιπολύτιμους λίθους, χαυλιόδοντες κάπρου — πιθανόν μέρη από οδοντόφρακτο κράνος —, χάλκινα όπλα και αντικείμενα από ελεφαντόδοντο. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα δύο λύρες και μία κυλινδρική πυξίδα με ανάγλυφη απεικόνιση κριών. Επιπλέον, βρέθηκαν πήλινα και λίθινα αγγεία, καθώς και τέσσερις αμφορείς από τη Χαναάν, που μαρτυρούν επαφές με τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τα ευρήματα από την επίχωση του δρόμου του τάφου υποδεικνύουν ότι αποδίδονταν τιμές στους προγόνους ακόμη και μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. Τα αντικείμενα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:30 – 15:30
Τρίτη: Κλειστά